Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος
Περ/κος Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας
Η ολοκλήρωση της άκρως επιτυχημένης συνεργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ επί της δράσης «Το χαρτί του Μέλλοντός μας» μόνο χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί να μας γεμίζει.

Δεν χρειάζεται να επισημάνω τη σημαντικότητα της ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές μας και ότι αυτή αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αφού αυριανοί ενεργοί πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Νιώθω όμως την ανάγκη να υπογραμμίσω το γεγονός του ότι με την υλοποίηση τέτοιων δράσεων στα σχολεία μας φεύγουμε από τον έντονα διδακτικό λόγο και πάμε σε μία άκρως βιωματική προσέγγιση η οποία αν μη τι άλλο μπορεί να οδηγήσει στη βαθιά χάραξη και στην συστηματική καλλιέργεια της κουλτούρας της ανακύκλωσης. Με απλούστερα λόγια…«Δεν φτάνει μόνο να το λέμε ή το περιγράφουμε αλλά να το πράττουμε».

Προσωπικό μου όραμα είναι τόσο η συνεργασία όσο και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.
Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και με την εφαρμογή τέτοιου είδους πρακτικών μπορούμε να πούμε πως το μέλλον… διαρκεί.


Βαγγέλης Ακριτίδης
Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αμυνταίου
Βαγγέλης Ακριτίδης
Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας και το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, συμμετείχαν πέρσι 19 σχολεία του δήμου μας και φέτος ελπίζουμε να λάβουν μέρος το 100% των σχολείων μας, 23 στο σύνολο τους. Η πρωτοβουλία αυτή συμπλήρωσε την προσπάθεια που κάνουμε σαν δήμος από την αρχή της θητείας μας. Έτσι, ένα τέτοιο πρόγραμμα το είδαμε θετικά από την αρχή, διακρίνοντας το ισχυρό κίνητρο συμμετοχής για τους μαθητές, τους δασκάλους αλλά και τους γονείς, οι οποίοι έδειξαν ότι νοιάζονται για την ανακύκλωση. Η προσφορά σε χαρτί ήταν τεράστια από αρκετά σχολεία του δήμου, όπως για παράδειγμα από τα 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, το ΕΠΑΛ Αμυνταίου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Φιλώτα. Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού και των βιβλίων θα κατέληγε στα σκουπίδια, όπως έχω παρατηρήσει να γίνεται τα προηγούμενα χρόνια. Εξίσου σημαντική είναι και η πρωτοβουλία του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ να έχουν κάποιο ανταποδοτικό όφελος τα σχολεία. Ως ανταπόδοση τα σχολεία πήραν φωτοτυπικό χαρτί. Μάλιστα στην αρχή είχαν αμφιβολίες εάν θα έπαιρναν το φωτοτυπικό χαρτί -το οποίο είχαν ανάγκη. Όταν οι διευθυντές το παρέλαβαν από το γραφείο μου ήταν πολύ ευχαριστημένοι, επειδή ακόμα και τα σχολεία που για κάποιους λόγους δεν είχαν παραδώσει ανακυκλώσιμο χαρτί - π.χ. είχαν συγκεντρώσει μικρή ποσότητα- είχαν κάποια ανταπόδοση. Αυτό που θα θέλαμε είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα στη συγκομιδή του χαρτιού από τα σχολεία. Τέτοια προγράμματα διαμορφώνουν θετικά την συνείδηση των πολιτών του αύριο . Αυτό είναι κάτι που το πιστεύουμε και γι’ αυτό ο δήμος μας συμμετείχε, διότι τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση μέσα στο σχολείο. Και επίσης να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους να εμπλέκουν και τους γονείς τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες, στην συγκεκριμένη περίπτωση να τους προτρέψουν να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση. Συμπερασματικά, μπορώ να πω ότι το πρόγραμμα «Το χαρτί του Μέλλοντος μας» πήγε πάρα πολύ καλά. Είμαι χαρούμενος και παράλληλα εύχομαι και ελπίζω όλοι οι δήμοι να πράξουν ομοίως.


Βασίλειος Παπαδόπουλος
Αντιδήμαρχος Βέροιας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Ζωικής Παραγωγής, Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων
Βασίλειος Παπαδόπουλος
Τα σχολεία της περιοχής μας ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ , «Το Χαρτί του Μέλλοντός μας», με μεγάλο ενθουσιασμό. Από τις συνολικά 82 σχολικές μονάδες του δήμου συμμετείχαν τελικά στο πρόγραμμα οι 27.

Παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα τα οποία ξεπεράσαμε τον Ιούνιο πραγματοποιήσαμε τη πρώτη συλλογή χαρτιού, το οποίο είχαν συγκεντρώσει τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι φέτος να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία και να συγκεντρωθεί μεγαλύτερη ποσότητα χαρτιού. Ήδη αυτή τη στιγμή πολλά σχολεία έχουν συλλέξει χαρτί και αναμένουν τη νέα περίοδο συλλογής.
Πιστεύουμε ότι οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν από πολύ νωρίς την αξία της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης πόρων και ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Αυτό βέβαια δεν μπορεί παρά να είναι γνώση. Γνώση που ξεκινά από το σχολείο. Ευχάριστο είναι επίσης ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς συνέδραμαν τα παιδιά στην προσπάθεια αυτή.

Ο δήμος μας κάνει σημαντικές προσπάθειες να προωθήσει την ανακύκλωση και γενικά τη μείωση των απορριμμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αγκάλιασε την προσπάθεια του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ που προσέφερε την ευκαιρία ενός οργανωμένου προγράμματος ανακύκλωσης εντός της μαθητικής κοινότητας. Το θέμα της ανακύκλωσης μας ενδιαφέρει πολύ και γι’ αυτό ο δήμος κάνει σχετικές παρουσιάσεις σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς. Διότι τα παιδιά πρέπει από μικρά να μαθαίνουν ότι πρέπει να φροντίζουμε τους πόρους που διαθέτουμε και όχι να τους σπαταλάμε. Είναι θέμα παιδείας οι νέοι να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και να γνωρίζουν επίσης ότι αν κάτι δεν είναι χρήσιμο γι’ αυτούς μπορεί να είναι για κάποιον άλλο.